Bir önceki yazılarımda Blade network mimarisinden basitçe bahsetmiştik. Biraz daha derine inerek virtual connect seviyesinde bağlantılar nasıl yapılıyor ve virtual network’ler nasıl çalışıyor birazda bundan bahsetmek istiyorum. Blade sistemlerin network ve FC seviyesindeki yönetimi ” Virtual Connect Manager” yada HP’nin “Oneview” adını veridiği uygulaması üzerinden yapılıyor.

Blade server’lar üzerlerinde onboard takılı olarak gelen dual socket ethernet kartları üzerinden aşağıdaki resimde gösterildiği üzere interconnect cihazları üzerinden network sistemlerimize dahil oluyorlar.  Daha rahat anlaşılabilmesi için soketleri  “1:1” ve “2:2” diye ayırdım.

  • Her bir soket maximum 4 virtual network’e bölünebiliyor.
  • 2 socket bulunduğu için maximum 8 virtual network oluşturarak host üzerine ayrı birer NIC gibi assing edebiliyorsunuz. Biz bu virtual network’lere flexibleLOM diyeceğiz.
  • BAY1 üzerine takılı olan server üzerindeki network socket’lerinden 1:1 olarak adlandırdığımız socket sol taraftaki interconnect cihazının 1 numaralı portuna map’lenirken 2:2 olarak adlandırdığımız diğer socket sağ taraftaki interconnect kartının 1 numaralı portuna map’leniyor. Burası ayrıca fiziksel fiber kablomuzun takılı olacağı kısım.
  • Her bir socket için total’de 4 adet network oluşturulmuş. Eğer 10 Gig’lik bir network kartı kullanıyorsanız socket başına 10 Gig’lik max kapasite kullamınız var demektir. Bu 10 GiG lik kapasiteyi isterseniz tek bir virtual network’e 10 Gig bandwith assing ederek kullanabileceğiniz gibi 2 adet virtual network’e 5 GiG lik bandwitch konfigüre ederek 2 ayrı NIC’miş gibi de kullanabilirsiniz.
  • Oluşturuduğunuz flexibleLOM’lara farklı portlarıdaki (resimde gösterilen 2-3-4-5-6….) ve farklı VLAN’lardaki bağlantıları bağlayarak sunucunuza assign edebilirsiniz.

 

By Faruk TERZIOGLU

Faruk TERZIOGLU - 2003 senesinden beri aktif olarak bilgi teknolojileri sektöründe çalışıyor. Uzmanlık alanları BT altyapı çözümleri ve yazılım tanımlı veri merkezi teknolojileri, Microsoft ailesi ürünleri, Açık kaynak kodlu sanallaştırma platformları ve uygulamaları olup bulut teknolojileri öncelikli ilgilendiği alanlar arasındadır. 2018 yılında Alibaba Cloud tarafından Bulut Teknolojileri Çözümleri alanında MVP, 2019 Yılında VMware tarafından vExpert ilan edilmiştir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Facebook
  • X (Twitter)
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link